Het resultaat!

Fibaro en een IKEA Ledberg LED strip

Hoe maak je van een behoorlijk suf IKEA product een programmeerbare LED-strip in alle kleuren van de regenboog? Moeilijk? Welnee!

IKEA verkoopt al een tijdje een LED-strip genaamd Ledberg voor 14,95. Er zit een drukknop bij die je laat kiezen tussen drie verschillende modes: “Je kan automatisch wisselen tussen 7 kleuren, deze op 1 bepaalde kleur instellen door op de knop te drukken, of zacht van kleur wisselen door nogmaals op de knop te drukken. Als je de lichtlijst op 1 bepaalde kleur instelt, is dat ook de kleur die brandt als je hem de volgende keer aandoet.”

Dit is natuurlijk behoorlijk beperkend en bovendien blijkt de bediening in de praktijk totaal onduidelijk, onpraktisch en gewoon niet boeiend. Leuk idee dus, maar de uitvoering een vijfje. Dat kan leuker en beter!

Fibaro heeft al geruime tijd een RGBW-controller in haar assortiment. RGBW staat voor Rood, Groen, Blauw en Wit en slaat op LED-strips met meerkleurige LED’s die je met de controller van Fibaro kunt aansturen.

Wat heb je nodig om dit zelf thuis te kunnen doen?

  • een kleine en smalle schroevendraaier, platte kop.
  • een striptang (om draad mee blank te maken).
  • een multimeter is handig maar niet noodzakelijk als je de instructies goed opvolgt.
Ledberg schakelaar
Ledberg schakelaar

We beginnen met het uitpakken van de Ledberg en het testen of deze werkt. De knop waarmee alles wordt geschakeld ziet er zo uit zoals op de afbeelding hiernaast. Je ziet aan de linkerkant de vier draden naar de LED-strip gaan en rechts de twee naar de 24V voeding.

Haal de voeding uit de wandcontactdoos en knip vervolgens aan weerszijden van de schakelaar de draden door. Haal ze voorzichtig een stukje uit elkaar (gaat prima met je nagels) zodat je elke individuele draad kunt strippen. Met een striptang moet je de eerste paar millimeter van elke draad blank maken.

24 Volt
24 Volt

Even nameten met de multimeter blijkt dat van de voeding de draad met de zwarte strepen erop de GND / min is. De andere draad is dus de 24V / + draad.

Zoals je ziet geeft de voeding keurig 23,9V, dat rekenen we goed. De Fibaro controller kan overigens ook LED-strips van 12V aansturen.

 

 

Ledberg kabel
Ledberg kabel

Vervolgens moet je alles op de goede manier gaan aansluiten op de Fibaro RGBW Controller. De eerste stap is de 24V (+) draad van de voeding verbinden met de 24V (+) draad die naar de LED-strip gaat. Dat is van de vier draadjes de draad zonder streepjes erop, alleen een hele vage bedrukking. Zie het plaatje hier rechts.

 

 

Fibaro RGBW bedraad
Fibaro RGBW bedraad

De twee kabeltjes +24V draai je in elkaar en steek je vervolgens in de Fibaro controller in het poortje 12/24V DC en dan schroef je ze vast. De GND draad die vanaf de voeding komt (die met de zwarte strepen) steek je in de GND en ook deze schroef je vast.

Vervolgens moet je nog de kleuren-draden in de goede poortjes steken in de controller (R, G en B) en ook deze vastmaken. Als het goed is ziet je resultaat eruit zoals op de foto.

Dat is het! Je hebt de aansluiting van de Ledberg aan de Fibaro RGBW controller voltooid. Wat nu nog rest is het toevoegen van de Fibaro Controller aan je Smart Home Controller. Brighters gebruikt hiervoor de Vera 3 van MiCasaVerde met de laatste firmware met de zogenaamde UI7 interface.

Het toevoegen van je controller
Het toevoegen van je controller

We zetten de Vera in ‘inclusion mode’ door op de pagina ‘devices’ te kiezen voor ‘add device’, ‘other devices’ en dan ‘other z-wave device’. Op het moment dat de webpagina aangeeft dat je nu devices kunt toevoegen steek je de stekker van de voeding van de Ledberg in een wandcontactdoos. De Fibaro RGBW-controller zal dan automatisch in ‘inclusion mode’ gaan en zich laten toevoegen aan je Vera.

Na toevoegen ziet het er zo uit
Na toevoegen ziet het er zo uit

Na enige tijd zal de controller zijn toegevoegd en zie je deze in je lijst met apparaten in je woning. Het zal meteen opvallen dat er niet een is maar zes (!). Fibaro modules hebben de ongemakkelijke gewoonte om bij de Vera ook een soort van extra device toe te voegen die verder niks doet. Als je apparaat bijvoorbeeld Module heet, dan heet deze dummy _Module.

Maar, in ons geval zul je nog een aantal verschillende apparaten zien die zich allemaal gedragen als aparte dimmers. De _Dimmable Light is de ‘dummy’ en kun je negeren. _Dimmable Light 1 tot en met 4 zijn de vier kleurkanalen van de module: Rood, Groen, Blauw en Wit. De Ledberg ondersteunt maar drie kanalen en de witte wordt dus niet gebruikt. Ook deze kunnen we negeren.

Nu met de goede namen!
Nu met de goede namen!

Je zult even moeten spelen met de verschillende kanalen om erachter te komen welke Rood, Groen en Blauw zijn (1, 2 of 3). Zet de andere kanalen op 0% (uit) en zet 1 kanaal op 100%. Als dan je LED’s rood oplichten dan weet je dat dat het rode kanaal is en kun je het device een handiger naam geven.

Je ziet rechts het resultaat zoals ik het heb ingesteld.

Je kunt nu vervolgens door te spelen met de verschillende kanalen alle kleuren van de regenboog maken. Je kunt dit ook gebruiken in allerlei scenario’s.

De RGB App is geinstalleerd.
De RGB App is geinstalleerd.

 

Maar, om dit allemaal wat eenvoudiger te maken is er gelukkig iemand zo slim geweest om een RGB-controller App te maken voor de Vera. Je kunt deze installeren via de pagina Apps, dan Install Apps en dan even zoeken op RGB. Als je deze App toevoegt wordt er een RGB Controller apparaat toegevoegd. Als deze is geconfigureerd door het systeem moet je deze zelf nog instellen.

 

Instellen RGB App
Instellen RGB App

Ga naar je devices en zoek de RGB-controller en klik op het pijltje naar rechts op het device. Je komt in het instellingenscherm. Ga dan naar ‘Settings’. Je ziet de pagina zoals hiernaast getoond. Kies als Device Type de Fibaro RGBW Controller en geef vervolgens aan welk apparaat de Fibaro RGBW Controller is in je Vera. Klik hierna op Save.

Als je nu naar “Color Wheel” gaat dan zul je zien dat je veel gemakkelijker allerlei kleuren kunt vinden en selecteren. Het is ook mogelijk om een aantal grappige Animaties te kiezen. Je kunt nog veel en veel meer aan deze App instellen en je kunt ook zelf animaties maken. Hiervoor verwijs ik je naar de pagina op het supportforum van MiCasaVerde dat geweid is aan deze App.

Het resultaat!
Het resultaat!

Als alles helemaal naar wens werkt dan kun je de Ledberg strips met de bijgeleverde bevestigingsmaterialen op de plek monteren waar je deze hebben wilt. Bij Brighters is deze aan de achterkant van het TV-meubel gemonteerd.

Tot zover deze handleiding voor het koppelen van de IKEA Ledberg aan je domotica systeem. Uiteraard kun je bij Brighters de Fibaro RGBW Module bestellen. De Ledberg zul je zelf bij IKEA moeten kopen. Veel succes!