IP Camera van Foscam

IP Camera? Hoe kies je nu de beste?

Wat is nou eigenlijk de beste IP Camera, al dan niet HD? Dat is een vraag die onze klanten bezig houdt zo lijkt het, want ze komen vaak met deze vraag bij ons terecht. Het is een vraag waar helaas niet één hapklaar antwoord op valt te geven, maar laten we een poging wagen.

Laten we allereerst eens bekijken wat zo’n IP Camera nou precies is. Een IP Camera is een beveiligingscamera die via IP (Internet Protocol) te bekijken is. Voordat het digitale tijdperk zijn intrede deed waren beveiligingscamera’s vaak alleen via een gesloten circuit te bekijken, via dikke coax-kabels op een televisiescherm. Dit waren dure, professioneel systemen. Iedereen kent de bewaker in zijn loge met een rijtje van die zwart-wit en later kleurentelevisies om zich heen. Met de IP camera kun je een beveiligingscamera bekijken via een netwerkverbinding. Op die manier kun je dus ook, als je dat wilt, de beelden via internet bekijken.

Wat voor een klant de beste IP Camera is, hangt natuurlijk erg af van wat je zoekt, wat je nodig hebt en waarom je zo’n ding zou willen aanschaffen. Natuurlijk speelt ook de prijs nog een belangrijke rol.

Tot voor kort waren IP camera’s vooral nog erg prijzig, en als ze dat niet waren, waren ze van beroerde kwaliteit. Gelukkig is dit in de laatste paar jaar snel veranderd en koop je nu voor een heel aardig bedrag al een hele goede camera.

Hieronder behandel ik enkele van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen om te komen tot een afgewogen keuze.

Binnen of buiten?

Wil je de IP Camera of beveiligingscamera binnen- of buitenshuis gebruiken? Een belangrijke afweging, want de modellen zijn echt verschillend. Houd ook rekening met waar je de camera wilt ophangen: heb je hier de ruimte? Kun je de bekabeling netjes wegwerken? Kun je er ook gaten in de muur of het plafond boren?

HD of niet HD?

Tot voor kort waren HD IP Camera’s behoorlijk aan de prijs, dat is gelukkig niet meer zo! HD staat natuurlijk voor High Definition en is hetzelfde gedefinieerd als bij televisies. Nu is het bij televisies zo dat 720p (720 horizontale beeldlijnen resolutie) wordt genoemd als ‘HD-ready’ en pas televisies met 1080p worden aangeduid met ‘Full HD’. De camerafabrikanten zijn hier minder transparant in en noemen meestal alles vanaf 720p HD. Iets waar je op moet letten als je perse 1080p wilt.

Uiteindelijk koop je meestal een IP Camera omdat je iets wilt beveiligen, of omdat je bijvoorbeeld in de babykamer wilt kunnen kijken op afstand. Dan wil je natuurlijk een mooi scherp beeld, zodat meneer Boef ook herkenbaar is. Of dat je ook goed kunt zien hoe de kleine spruit het maakt.

Vooral bij buitentoepassingen is HD-beeld bij een IP Camera erg prettig omdat daar de afstanden vaak ook iets groter zijn. Bovendien is het dan echt belangrijk dat meneer Boef goed herkenbaar op beeld komt met z’n snufferd.

Een babyfoon IP Camera daarentegen kan best een niet-HD camera zijn, als deze maar goed beeld geeft en bij voorkeur ook geluid zodat je deze meteen als babyfoon kunt gebruiken.

Als je HD neemt dan is 720p voor bijna alle toepassingen meer dan genoeg. Wil je echt het maximale en ben je bereid er meer voor te betalen dan is 1080p natuurlijk wel heel mooi.

Pan en tilt

Nee, dit heeft niks van doen met een koekenpan of een flipperkast… maar alles met beweging. Het zijn Engelse termen en betekenen niks anders dan dat je een IP Camera van links naar rechts kunt bewegen (pan) of omhoog en omlaag (tilt). Lang niet alle IP Camera’s kunnen dit, maar sommigen wel.

Ze zijn er voor zowel binnen als buiten. Uiteraard zijn deze IP Camera’s wel een stukje duurder. Immers, er moet veel meer techniek in zitten: motoren om de boel te draaien en electronica om dat weer aan te sturen.

Bij pan-tilt camera’s kun je deze op afstand bewegen.

Voor verreweg de meeste toepassingen zul je een dergelijke camera denk ik niet nodig hebben, het blijft toch een beetje een gimmick.

De interface

De meeste IP Camera’s hebben een redelijk gebruiksvriendelijke webinterface, die met een webbrowser benaderbaar is vanaf je (wifi-) netwerk. Over het algemeen zijn deze interfaces redelijk gebruiksvriendelijk.

IR-cut?? Infrarood! IR-LED’s?

Bij veel IP Camera’s zie je staan dat ze beschikken over ‘IR-cut’ en IR-LED’s. Vaktaal voor: infrarood techniek aan boord. De IR-LED’s zijn LED’s in de camera die de IP Camera bijlichten in het donker met infrarood licht. Licht dat wij mensen niet kunnen zien, maar de IP Camera wel. Daardoor merkt meneer Boef er niks van maar staat hij toch prachtig in het zonnetje en is hij dus goed herkenbaar. Maar, ook heel handig in de babykamer natuurlijk als je kleine lekker ligt te slapen in het donker.

Bijna alle camera’s beschikken tegenwoordig over deze IR-LED’s.

IR-cut zorgt ervoor dat overtollige infrarood-licht van de zon bij verblindend licht wordt gefilterd.

De installatie van de IP Camera

Als je niet zo technisch bent is hulp bij het installeren en instellen wel zo handig. In veel gevallen zal er geboord moeten worden in een muur of plafond, er zullen kabels moeten worden weg gewerkt en het apparaat zelf zal moeten worden ingesteld.

Ben je een beetje handig dan is de installatie van een IP Camera redelijk eenvoudig. Een paar gaatjes boren, kabels wegwerken en aansluiten en klaar!

Maar nu.. de keuze!

Allemaal belangrijke overwegingen zijn nu besloten, maar welke IP Camera moet je nou nemen? Brighters is hier heel duidelijk over: wij verkopen geen rommel. We hebben daarom een niet heel uitgebreid assortiment van camera’s van allerlei verschillende merken. Geen goedkope rommel maar kwaliteit.

Hieronder een overzicht van naar onze mening de beste IP Camera’s voor de verschillende toepassingen:

IP Camera voor je kleine: de Foscam baby pink

 

De babykamer

IP Camera voor je kleine: de Foscam baby pinkDe Foscam baby is hier zo ongeveer voor uitgevonden, de naam zegt het al. De IP Camera is verkrijgbaar in drie zachte pastelkleuren: roze, blauw en groen.

Deze camera heeft ook een temperatuursensor aan boord, dus je kunt ook in de gaten houden of het niet te koud of te warm is in de babykamer.

Met IR-LED’s en dus met mooi nachtzicht. Houd je kleine in de gaten in het donker!

Foscam biedt een gratis app aan voor iOS en Android.

 

 

Beveiliging binnenshuis

FI9821W
FI9821W

Voor beveiliging van ruimtes binnen in je huis zijn er een aantal alternatieve IP Camera’s. Je hebt de wat goedkopere Foscam FI9821W in zowel zwart als wit. Deze is zeer betaalbaar, heeft HD-beeld en is te draaien (pan en tilt).

Het is wel een wat kwetsbaarder apparaatje. Een handige inbreker geeft er een flinke klap op met zijn koevoet en het cameraatje is overleden. Je kunt dit natuurlijk voorkomen door de camera onopvallend te plaatsen in bijvoorbeeld een boekenkast of in een wat onopvallender hoekje.

 

IP Camera van A-Cam: dome-model
IP Camera van A-Cam: dome-model

Wil je echte stevigheid, een ‘hufter-proof’ IP Camera voor binnen dan zul je wat dieper in de buidel moeten tasten. Daar krijg je dan wel een dijk van een IP Camera voor terug in een zogenaamde ‘dome’ behuizing. Deze camera’s worden vooral aan plafonds bevestigd. De stevige koepel beschermt het apparaat.

Deze IP Camera is er in een 2 Megapixel-variant en een 3-Megapixel variant. Beiden hebben een HD-beeld.

Met recht een hele mooie en degelijke camera.

Beveiliging buitenshuis

IP Camera voor buiten: de Foscam FI8919W
IP Camera voor buiten: de Foscam FI8919W

Voor de beveiliging buitenshuis zijn er een aantal mooie IP Camera’s te koop: met of zonder pan en tilt.

Als eerste de IP Camera met beweging, en dus met pan en tilt: de Foscam FI8919W.

Deze camera biedt helaas geen HD beeld maar heeft dan wel weer een heel schappelijk prijsje voor een pan-tilt IP Camera.

 

IP Camera voor buiten: de Foscam FI9805W
IP Camera voor buiten: de Foscam FI9805W

Heb je de pan-tilt niet nodig maar wil je wel een goede, robuuste en betaalbare buiten IP Camera? Dan is er de Foscam FI9805W.

Deze camera heeft een zeer robuuste aluminium behuizing en wordt geleverd met ophangbeugel.

Het beeld van deze camera is zonder meer mooi en scherp en ook HD. Het nachtzicht in het donker is uitstekend met de IR-ledjes.

Een hele mooie camera voor een hele mooie prijs!

 

Conclusie

Voor elk budget en elke toepassing is er wel een mooie en kwalitatieve camera te vinden.

 

NB: Je vindt uiteraard al deze camera’s en nog veel meer in onze Shop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *