Fibaro bewegingssensor

Fibaro bewegingssensor – review

De bekende leverancier van domotica uit Polen, Fibaro, kwam begin dit jaar met enkele nieuwe producten op de markt. Eén daarvan is de Fibaro bewegingssensor.

In deze review gaan we in op de vormgeving, functionaliteiten en de werking in de praktijk van dit product van Fibaro.

Design van de Fibaro sensor

De fibaro sensor is een erg mooi vormgegeven apparaatje ter grootte van een golfbal. Een wit plastic klemmetje dat aan de muur of het plafond kan worden geschroefd houdt het eveneens witte balletje vast. Het balletje kan vrij gedraaid worden in elke richting die de gebruiker wenst. Door het onopvallende design valt het kleinnood nauwelijks op tegen een witte muur of een wit plafond. Fibaro heeft hier duidelijk veel aandacht aan besteedt.

Design

Wat opvalt is de meerkleurige LED-ring in het apparaatje. Deze valt op op het moment dat deze brandt, en dat kan in alle kleuren van de regenboog zijn. Met verschillende kleuren wil Fibaro de sensor laten uitstralen wat het ziet of voelt.

Functionaliteit

Maar wat kan dit kleine witte balletje van Fibaro allemaal? Het onderstaande filmpje van Fibaro geeft een aardig beeld, maar is uiteraard door de fabrikant wel erg mooi voorgesteld.

Uiteindelijk wordt al dit moois mogelijk met de vier ingebouwde sensoren:

  1. temperatuursensor
  2. lichtintensiteitsensor
  3. bewegingssensor
  4. accelerometer

Sensoren

De temperatuursensor meet de temperatuur van de lucht en dit wordt weer weergegeven met de kleur van de LED-ring: blauw is koud, groen is kamertemperatuur, en rood is erg warm.

Temperatuur

De lichtintensiteitsensor meet de hoeveelheid licht in een ruimte in lux. Hiermee is het mogelijk om bij bijvoorbeeld beweging alleen het licht in te schakelen als de ruimte ook donker is. Immers, als het licht is heb je die verlichting niet nodig.

De Fibaro bewegingssensor is de belangrijkste van de vier en geeft het apparaatje zijn naam. Door middel van infrarood detecteert deze sensor levende wezens in de ruimte. Van de kat tot de hond tot het baasje. Gelukkig is de sensitiviteit in te stellen zodat je ervoor kunt kiezen om het licht niet aan te laten gaan als de kat door de gang loopt, bijvoorbeeld.

BewegingDe ingebouwde accelerometer detecteert bewegingen aan het apparaatje zelf, bijvoorbeeld omdat iemand probeert het ding te verplaatsen of te verdraaien (een inbreker!). Je kunt je domotica-ysteem zo instellen dat er dan een alarm afgaat: je kunt alle verlichting aanschakelen, een sirene laten afgaan en een notificatie naar de telefoons van alle huisgenoten sturen. Fibaro heeft duidelijk ingezet op een brede inzetbaarheid en dat is mooi en handig.

Manipulatie detectie

Via een home control center (van Fibaro zelf, van Vera of van een andere fabrikant) kan al deze informatie op elke PC of Mac met een browser, op een tablet of een telefoon ook getoond worden en kan het apparaatje worden ingesteld. Dat laatste gaat verreweg het handigste op een PC of Mac.

Installatie

Bij Brighters ‘thuis’ gebruiken we momenteel de Vera 3 en niet het Fibaro Home Center 2. Met de laatste heb je iets meer functionaliteiten tot je beschikking, aangezien dit van dezelfde fabrikant, Fibaro, is als de sensor. Zo kun je via  het Fibaro Home Center 2 automatisch de interne software van de sensor updaten. Dit kan met de Vera 3 niet.

De installatie is heel eenvoudig. Allereerst moet je de sensor openen, dit gaat heel gemakkelijk. Daarna zet je de home controller in ‘inclusion’ modus en je drukt drie keer op het kleine knopje in de fibaro sensor. Je zult nu in je webbrowser die met de home controller verbonden is zien dat de sensor wordt toegevoegd.

Configuratie

De fibaro sensor is uitgebreid in te stellen. De belangrijkste instellingen zijn de gevoeligheid van de bewegingsdetectie (handig voor het niet detecteren van de kat). of je wilt dat de sensor alleen beweging detecteert als het donker is of ook als het licht is, en bij hoeveel licht je vindt dat het donker is. Verder kun je uitgebreid instellen hoe de LED-ring reageert: welke kleur, knipperend of niet en hoe fel die moet branden.

Gebruik

De fibaro sensor is in het dagelijkse gebruik zeer gemakkelijk. Eenmaal ingesteld doet de sensor wat hij moet doen: beweging detecteren voornamelijk. Dat doet de sensor meer dan prima. Door het onopvallende design zie je de sensor nauwelijks hangen tegen de achtergrond van een wit plafond wat ik een pluspunt vind. De LED-ring is een leuke gimmick maar vond ik in de praktijk wat te opvallend en deze heb ik dus minder fel ingesteld. Je kunt deze functie ook geheel uitschakelen.

Volgens Fibaro gaat de batterij tot drie jaar mee. Bij Brighters hangen er twee van deze sensoren die per dag meerdere keren worden gebruikt. Tot nu toe zijn de batterijen na een dik half jaar nog voor bijna 90% vol. De verwachting is dus wel dat ze die drie jaar gaan halen. Dit is een absoluut pluspunt en hier kunnen andere producten nog wat van leren!

Prijs / kwaliteit

De prijs van de fibaro sensor is, ook vergeleken met concurrerende sensoren, zeer schappelijk. Bovendien krijg je dan eigenlijk niet één maar vier sensoren in één piepklein apparaatje. De kwaliteit van de fibaro sensor is prima: het is allemaal keurig afgewerkt en het werkt zonder problemen.

Conclusie

Fibaro heeft met deze bewegingssensor de markt opgeschud. Vergelijkbare sensoren waren tot nu toe vooral lelijk, groot en vaak lastig te configureren. Bovendien vraten ze batterijen alsof het niks is en bleef je die vervangen. Dat is met deze sensor verleden tijd. Het apparaatje werkt uitstekend, ziet er mooi uit en is zeer betaalbaar. Een aanwinst voor de domotica-markt.

Is er dan nog iets te wensen? Ja! Ik zou heel blij worden van een waterdichte versie in een wat meer ‘hufter-proof’ behuizing die ik buiten kan gebruiken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *